Charlotte Munnik

Biografie

Van jongs af aan ben ik al met zingen bezig. Als kind zong ik in het Stedelijk Jeugdkoor Breda onder leiding van Geert van den Dungen. Later zong ik als projectzanger bij verschillende koren in Breda, waaronder Bachkoor Brabant, Concertkoor Breda en kamerkoor Cantecleer.

Voordat ik naar het conservatorium ging, heb ik Algemene Literatuurwetenschap gestudeerd aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarnaast was ik altijd intensief met muziek bezig als koor- en ensemblezangeres.  Samen met andere gevorderde zangers richtte ik twee ensembles op: S’Ottovoces en Bocca Bella. Ook volgde ik zangles bij Francine van der Heijden.

zangles Breda
Sopraan Charlotte Munnik

Opleiding, docenten en masterclasses

Aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag studeerde ik vervolgens Klassiek Zang bij Maria Acda-Maas en Sasja Hunnego. Naast mijn liefde voor het klassieke en romantische repertoire, heb ik een grote passie voor barokmuziek. Ik volgde dan ook lessen bij Jill Feldman, Michael Chance en Peter Kooij, allen specialisten op het gebied van de Oude Muziek. Ook maakte ik deel uit van de opera basisklas van de Dutch National Opera Academy en volgde ik workshops en masterclasses van Margreet Honig, Claron McFadden, Derek Lee Ragin, Roberta Alexander en Malcolm Martineau.

Optredens

Als zangeres heb ik opgetreden op vele podia. Solistisch zong ik met name in verschillende oratoria, waaronder vele Bachcantates, Händels Messiah, Bachs Johannes en Matthäus Passion, Bachs Weihnachts Oratorium, Requiem van Fauré, Requiem van Suppé en Mis in G van Schubert. In 2014 vertolkte ik met ConcertoValiante de rol van Rodelinda in Händels gelijknamige opera.

Ook in kamermuzieksetting en als liedzangeres voel ik me op mijn plek. Met verschillende pianisten, waaronder Tia Iskandar en Carolien Drewes, heb ik vele liedrecitals gegeven. Ook vormde ik een Oude Muziek-ensemble met Talitha Witmer (luit/theorbe) en Paulina Ptak (viola da gamba). Met hen vertolkte ik luitliederen uit met name de 17e eeuw.

Als koorzangeres werkte ik bij het Groot Omroepkoor en Cappella Amsterdam. Met deze koren heb ik concerten gegeven in het Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdams Concertgebouw, Vredenburg en de Westergasfabriek, onder leiding van dirigenten als Ingo Metzmacher, Michael Schønwandt, Celso Antunes, Vladimir Jurowski en Karel Mark Chichon.

zangdocent Breda
Sopraan Charlotte Munnik

Zangdocente

Sinds mijn afstuderen ben ik zangdocente in Den Haag en Breda. Ik geef  klassieke zanglessen aan leerlingen van verschillende leeftijden, van twintigers tot zestigers. Mijn leerlingen zijn voornamelijk enthousiaste koorzangers die hun zangtechniek willen verbeteren. Daarnaast begeleid ik mensen die zich voor willen bereiden op audities of solistische optredens.

BlogFacebookContact