Zanglessen: hoe haal je er meer uit?

Beter leren zingen gaat eigenlijk niet zonder zanglessen te volgen. Dus je zoekt een goede docent om jou te helpen je techniek te verbeteren, je muzikaliteit te ontwikkelen en je repertoire uit te breiden. Je gaat braaf naar je lessen en stopt er geld, tijd en energie in.

Hoewel ik er geen voorstander ben om alles in kosten en baten uit te drukken, kan ik me voorstellen dat je graag zoveel mogelijk profijt van je kostbare zanglessen wilt hebben. Daarom geef ik in deze blog zes tips om na elke les met een tevreden gevoel naar huis te gaan.

Tip 1: Wie schrijft, die blijft

De hele zangles door krijg je allerlei suggesties, tips en oefeningen. Dit zijn allemaal dingen die je door herhaling kunt perfectioneren. Maar dan moet je eenmaal thuis natuurlijk nog wel weten hoe het ook alweer zat. Maak dus tijdens of vlak na de les aantekeningen van de belangrijkste dingen die aan bod zijn gekomen, als geheugensteuntje. Of neem oefeningen die je wilt onthouden even op.

Schrijf ook aanwijzingen in de bladmuziek van de stukken die je zingt, met potlood, zodat je uit kunt gummen wat je later niet meer nodig hebt.

Maak aantekeningen tijdens je zanglessen
Maak aantekeningen tijdens je zanglessen

Tip 2: Doe thuis ook wat

Met alleen zingen in de les zul je merken dat je weinig vooruitgang boekt. Goede gewoontes moeten er inslijten. Dus studeer thuis je stukken en doe je oefeningen. Als je een keer weinig tijd hebt, zorg dan liever dat je een klein stuk van het lied of aria goed kent dan dat je het hele stuk half kent. Beter een paar regels waaraan je in je les verder kan werken, dan een heel stuk waarin steeds gestopt moet worden. Kwaliteit boven kwantiteit.

Het klinkt een beetje schools, maar zorg er ook voor dat je alles bij je hebt: bladmuziek (in tweevoud), schriftje, potlood. Als je alles bij elkaar hebt, gaat er weinig tijd verloren met zoeken naar spullen en kom je vooral veel aan zingen toe.

Tip 3: Vraag maar raak

Als je thuis toch niet meer wist hoe iets zat of als je steeds tegen dezelfde moeilijke passages aanloopt: schrijf het op en vraag het in een van je volgende zanglessen.

Geef je docent ook feedback tijdens de les. Snap je de uitleg? Helpt een oefening je vooruit of vind je het juist heel moeilijk? Samen kan je dan zoeken naar wat jou het beste helpt om mooier te leren zingen.

Tip 4: Sta open voor experiment

Leren zingen is een zoektocht. Iedereen leert anders en heeft andere sterke en zwakke punten. Samen met je docent ga je op zoek naar wat voor jou werkt, in jouw tempo en naar jouw mogelijkheden. Je hoeft niet te presteren, maar je mag experimenteren. Soms klinkt iets dan even lelijk of voelt het raar, maar dat is vaak nodig om vooruit te komen.

Zelfs voor gevorderde zangers kunnen dingen nieuw zijn of anders dan ze eerder hebben geleerd. De kunst is om je steeds weer als een nieuwsgierige beginner op te stellen.

De zangles is een experiment
De zangles is een experiment

Tip 5: Houd je doel voor ogen

Waarom wil je eigenlijk zanglessen volgen? Ook als je niet heel ambitieus bent, heb je toch altijd een doel als je op les gaat. Het kan zijn dat je het gewoon leuk vindt om wekelijks te zingen, nieuwe stukken te leren en met muziek bezig te zijn. Of je wilt graag een specifiek probleem verhelpen. Je doel kan ook zijn dat moeilijke stuk ergens uit te voeren of goed door een auditie te komen.

Probeer voor jezelf steeds te bepalen wat je doelen zijn voor de korte en lange termijn. Elk doel is goed, zolang jij er tevreden mee bent. Laat je docent ook weten waar je aan wilt werken en waarom je graag les hebt, zo voorkom je dat jij en je docent andere verwachtingen hebben.

Tip 6: Ontspan

Tot slot vind ik dat elke zanger het leuk moet hebben in de les en ontspannen moet kunnen zingen. De eerste keren is het normaal dat het nog een beetje spannend is. Als je merkt dat je steeds stress krijgt of met tegenzin naar de les gaat, bespreek dit dan. Je zingt voor je plezier en het is niet nodig en zeker niet productief om spanning te ervaren. Er moet een constructieve sfeer zijn waarin er fijn gewerkt kan worden.

Ook beginnen?

Wil jij ook graag aan je stem gaan werken? Ik geef klassieke zanglessen in Breda. Wil je meer lezen over mijn manier van werken? Klik dan hier. Of wil je ervaren hoe ik les geef tijdens een vrijblijvende proefles? Neem dan gerust contact met me op!

Contact